Αγια νύχτα με... πανσέληνο πρώτη φορά έπειτα από (σχεδόν) 40 χρόνια

Σήμερα τα ξημερώματα (από τις 06.48 το πρωί, για την ακρίβεια) ξεκίνησε και τυπικά (αστρονομικά) ο φετινός χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη, στο οποίο βρίσκεται και η Ελλάδα, καθώς ο Ηλιος θα φτάσει στο σημείο εκείνο της ετήσιας τροχιάς του που είναι γνωστό και ως «χειμερινό ηλιοστάσιο».

Πάντως, λίγα 24ωρα μετά τη «μεγαλύτερη νύχτα του έτους» πρόκειται να ζήσουμε κάτι μοναδικό: Η νύχτα των Χριστουγέννων φέτος θα είναι πραγματικά φωτισμένη, καθώς στον ουρανό -πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 40 χρόνια- θα υπάρχει πανσέληνος! Η τελευταία φορά που συνέβη κάτι αντίστοιχο ήταν το 1977, ενώ η επόμενη φορά που θα έχουμε ξανά Χριστούγεννα και ολόγιομο φεγγάρι θα είναι το 2034.

Μάλιστα, οι ειδικοί τονίζουν πως σε κάποιες περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου η εντυπωσιακή χριστουγεννιάτικη πανσέληνος θα είναι ορατή ήδη από τις μεσημεριανές ώρες, δημιουργώντας ένα πολύ εντυπωσιακό θέαμα στον χειμωνιάτικο ουρανό.

Αξίζει να σημειωθεί πως το χειμερινό ηλιοστάσιο δεν συμβαίνει πια στις 25 Δεκεμβρίου, όπως στην εποχή του Χριστού, αλλά λίγο νωρίτερα, επειδή αντικαταστάθηκε το παλαιότερο Ιουλιανό Ημερολόγιο (που είχε εισάγει ο Ιούλιος Καίσαρ από το 44 π.Χ. και το οποίο είχε το χειμερινό ηλιοστάσιο στις 25 Δεκεμβρίου, αλλά έχανε μία ημέρα κάθε 128 χρόνια).

Το 1582 ο πάπας Γρηγόριος ΙΓ' εισήγαγε ένα νέο ημερολόγιο, που πήρε το όνομά του (Γρηγοριανό) και το οποίο χάνει μόνο μία ημέρα στα 4.000 χρόνια.


Ετικέτες: