ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 22:20

Στους 367 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την επαρχία Γιουνάν της νοτιοδυτικής Κίνας, σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό των συνεργείων διάσωσης.

Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν, μετέδωσαν το πρακτορείο Νέα Κίνα και η κρατική τηλεόραση CCTV.

Το επίκεντρο του σεισμού, που σύμφωνα με την αμερικανική γεωολογική υπηρεσία USGS ήταν μεγέθους 6,1 βαθμών αλλά σύμφωνα με το Κέντρο Σεισμολογικών Δικτύων της Κίνας ήταν 6,5 βαθμών, εντοπίστηκε στην πόλη Λονγκτούσαν της περιφέρειας Λουντιάν. Περισσότερα από 12.000 σπίτια κατέρρευσαν και 30.000 υπέστησαν σοβαρές ζημιές ενώ διακόπηκαν η ηλεκτροδότηση και οι τηλεπικοινωνίες με την περιοχή.

"Ειλικρινά, ντρέπομαι που δεν έχουμε τον χρόνο να φροντίσουμε τους νεκρούς. Πρώτα πρέπει να βοηθήσουμε τους ζωντανούς", είπε ένας φοιτητής που συμμετέχει εθελοντικά στις επιχειρήσεις διάσωσης. Όπως είπε, είδε πτώματα θαμένα κάτω από τα συντρίμμια και βοήθησε να βγουν από τα χαλάσματα περισσότεροι από 40 τραυματίες.

Οι αρχές έχουν στείλει ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας, καθώς και 12 εκπαιδευμένους σκύλους, για να βοηθήσουν στον εντοπισμό των επιζώντων, όμως το έργο τους δυσχεραίνεται καθώς στην περιοχή έχει ξεκινήσε σφοδρή βροχόπτωση.

"Πολλά κτίρια υπέστησαν ζημιές και ακόμη συλλέγουμε πληροφορίες για τους νεκρούς και τους τραυματίες", είπε στο πρακτορείο Νέα Κίνα ένας αξιωματούχος της κωμόπολης Λονγκτουσάν που βρίσκεται πάνω στο επίκεντρο του σεισμού.

Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Weibo από έναν κάτοικο της πόλης δείχνουν ένα πενταώροφο κτίριο του οποίου έχει καταρρεύσει η πρόσοψη, αυτοκίνητα καταπλακωμένα από έναν τοίχο και άνδρες να ψάχνουν στα συντρίμμια ενός μικρού σπιτιού.

Η περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο είναι αυτή του Λουντιάν.

Πολλά κτίρια, κυρίως παλαιά, δεν άντεξαν στο σεισμό "Οι τοίχοι έπεσαν, οι σωλήνες του νερού έσπασαν. Διακόπηκε η ηλεκτροδότηση", ανέφερε στο Weibo ένας άλλος χρήστης, κάτοικος του Λουντιάν. Προβλήματα παρουσιάζονται επίσης στο τηλεφωνικό δίκτυο της περιοχής.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη διάσωση επιζώντων συνεχίζονται. Στην περιοχή έχουν φτάσει ενισχύσεις --περίπου 300 πυροσβέστες και μέλη των δυνάμεων δημόσιας ασφάλειας-- από το Ζαοτόνγκ ενώ έχουν κινητοποιηθεί και 2.5000 στρατιώτες.

Άλλοι 400 διασώστες από γειτονικές επαρχίες δυσκολεύονται να φτάσουν στην περιοχή καθώς ο οδικός άξονας που οδηγεί στο Λονγκτουσάν έχει καταστραφεί από κατολίσθηση που προκλήθηκε από τον σεισμό.

"Οι δρόμοι μοιάζουν με πεδίο μάχης (...) Δεν έχω ξαναζήσει τέτοιο σεισμό. Το μόνο που βλέπω τριγύρω μου είναι ερείπια", είπε μια κάτοικος, η Μα Λίγια, μιλώντας στο Νέα Κίνα.

Σε βίντεο που μεταδόθηκαν από το CCTV διακρίνονται κάτοικοι του Λουντιάν, έντρομοι από τη δόνηση να πετάγονται γρήγορα από τα κτίρια και να συγκεντρώνονται στους δρόμους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ